Messut tarjoavat yrityksille erinomaisen tavan saada lisää näkyvyyttä, kasvattaa myyntiä ja solmia uusia asiakassuhteita, mutta vain silloin, jos messut osataan hyödyntää oikein.
Messuille osallistuminen edellyttää strategiaa, joka erottuu kilpailijoista ja tukee liiketoimintaa. Siitä huolimatta messuosaston suunnittelu jätetään turhan usein viime tippaan, eikä messujen tuomaa hyötyä osata maksimoida.

Miksi osallistua messuille ja kannattaako se?
Messut ovat paljon enemmän kuin vain näyttäytymistä tai ilmaisnäytteiden jakamista. Parhaimmillaan messuille osallistuminen kasvattaa brändin näkyvyyttä ja myyntiä pitkäkestoisesti.
Isoilla toimialoilla, kuten teollisuus, autoala ja logistiikka, messut ovat usein hyvä tilaisuus esitellä uusimpia innovaatioita, vahvistaa luottamusta olemassa oleviin asiakassuhteisiin ja solmia uusia kumppanuuksia. Kuluttajabrändeille messut taas parhaimillaan tuovat positiivista hypeä, näkyvyyttä sekä fyysisesti kohderyhmän edessä että sosiaalisessa mediassa, ja tietysti lisäävät myyntiä.
Kun messuille osallistuminen suunnitellaan huolellisesti ja laaditaan messustrategia, saadaan osallistumisesta myös oikeasti paras mahdollinen hyöty irti – ja messut maksavat helposti itsensä takaisin. Tiivistettynä voidaan siis todeta, että messuille osallistuminen todellakin kannattaa, mutta vain jos messuosastoon on käytetty paria hätäistä viikkoa enemmän ajatusta ja suunnittelua.
Kiireellä koottu messuosasto ja vähäinen jälkimarkkinointi helposti vesittää messujen todellisen potentiaalin. Messuja kannattaakin lähestyä strategisesti, ja aloittaa markkinointi ennen tapahtumaa sekä sitouttaa yleisö ja yhteistyökumppanit vielä messujen jälkeen.
Suunnittele tavoitteet tarkkaan – haluatko lisätä brändin näkyvyyttä, lisätä myyntiä vai hankkia uusia asiakkaita? Tämän pohjalta voit luoda messuosaston ja valita esittelijät, jotka tukevat tarkoituksenmukaisesti teidän tavoitteita.
Messuosasto myynnin ja brändin näkyvyyden kasvattajana – Näin suunnittelet loistavan messuosaston
Houkutteleva ja mieleenpainuva messuosasto ja sisältö ovat erinomainen tapa jäädä messuvieraiden mieleen. Vaikka messupisteen ulkonäkö usein kiinnittääkin yleisön huomion ensimmäisenä, myös edustajien toiminta, kuten ystävällinen ja asiantunteva asiakaspalvelu ovat edellytys onnistuneelle messukokemukselle.
Tyypillisesti yritykset jakavat jotakin pientä ilmaista näytettä tai maistiaista yleisölle, sekä messujen ajan on usein voimassa erityinen tarjous tuotteen ostajalle. Monesti messuilla nähdään myös mm. arvontoja tai kilpailuja, sekä hauskoja aktiviteettipisteitä, joilla yleisö pyritään sitouttamaan.
Henkilökohtaiset kohtaamiset, messutarjoukset ja palveluiden tai tuotteiden kunnollinen esittely ovat suoria myyntimahdollisuuksia, sekä luovat positiivista mielikuvaa brändistä, jättäen asiakkaalle muistijäljen vielä messujen jälkeenkin.
Ei kannata myöskään unohtaa jälkimarkkinoinnin merkitystä, joka on yhtä tärkeä kuin messutapahtuma itse: asiakastapaamisten jälkeinen yhteydenpito ja tarjousten seuranta varmistavat, että messuilla syntyneet kontaktit muuttuvat myynneiksi tai sitoutuneeksi yhteisöksi brändisi ympärille.
Myös sosiaalisen median hyödyntäminen messujen aikana auttaa maksimoimaan näkyvyyttä ja tavoittaa nekin, jotka eivät ole itse päässeet paikan päälle.

Onnenpyörä tai jakotavara messuille? 10 konkreettista ideaa onnistuneelle messuosastolle
- Interaktiiviset demopisteet – Anna kävijöiden itse kokeilla tuotetta tai palvelua. Interaktiivisuus jää mieleen ja herättää keskustelua, mikä lisää kiinnostusta ja sitoutumista.
- Elävä ohjelma tai asiantuntijapuheenvuorot – Järjestä aikataulutettuja mini-luentoja, demoja tai haastatteluja messuosastolla. Tämä vetää yleisöä ja asemoittaa teidät alan asiantuntijana. Vetonaulana voi käyttää myös yleisölle tuttua julkisuuden henkilöä tai vaikuttajaa, joka sopisi hyvin brändinne edustajaksi.
- Brändiin sopiva teema ja visuaalinen maailma – Luo kokonaisvaltainen elämys visuaalisesti näyttävällä osastolla, joka heijastaa yrityksenne arvoja ja erottuu muista messuosastoista.
- Hyödynnä somenäkyvyys – Hyödynnä sosiaalista mediaa reaaliajassa: palkkaa esimerkiksi sisällöntuottaja messujen ajaksi huolehtimaan näkyyyvestänne ja siitä, että materiaalia jää hyvin myös jälkimarkkinointiin. Kuvauspiste tai muu yleisöä kannustava elementti messuosastollanne innostaa myös kävijöitä jakamaan sisältöä omissa kanavissaan.
- Arvonta tai kilpailu – Aktivoi yleisö osallistumaan kilpailuun – esimerkiksi jakamalla kuva messuilta toivotulla hashtagilla, pyöräyttämällä onnenpyörää tai vastaamalla vaikka kyselyyn. Palkinnot houkuttelevat ja keräät samalla liidejä myöhempää käyttöä varten!
- Ekologinen ja muistettava give-away – Jaa brändättyjä, hyödyllisiä ja ympäristöystävällisiä tuotenäytteitä tai muuta sellaista jakotavaraa, jotka eivät päädy roskiin. Mieti, mikä oikeasti olisi kohderyhmällesi mieleenpainuva ja iloinen yllätys.
- Vetonaula kävijöille – Rakenna esimerkiksi pieni ”lepopiste” messuosastollenne – istuimia, latauspiste, kahvia ja pieni välipala. Rentoutumishetki tuo positiivisen mielikuvan ja antaa aikaa keskustelulle. Messuista riippuen vetonaula voi olla myös jotain aivan päinvastaista – sinä tunnet kohderyhmäsi parhaiten.
- Henkilökohtainen tuote- tai palvelukonsultaatio paikan päällä – Tarjoa messukävijöille mahdollisuus lyhyeen henkilökohtaiseen tapaamiseen asiantuntijan kanssa. Esimerkiksi nopea tuote-esittely, tarvekartoitus tai minianalyysi heidän tilanteestaan tuo lisäarvoa, vahvistaa asiantuntemustanne ja madaltaa yhteydenottokynnystä myös myöhemmin messujen jälkeen. Tämä on myös loistava tilaisuus lisämyyntiin!
- Messujen oma kampanjakoodi tai ennakkotilattava tuote – Jaa messukävijöille eksklusiivinen tarjouskoodi, jolla he saavat alennuksen verkkokaupasta tai voivat tilata ennakkoon uuden tuotteen/palvelun. Näin annat selkeän syyn palata messujen jälkeen vielä uudestaan yrityksenne pariin.
- Brändin mukainen pelillistetty aktiviteetti – Rakenna messuosastolle kevyt mutta koukuttava peli – esimerkiksi nopeustesti, tietovisa tai digitaalisesti toteutettu simulaatio, joka liittyy brändiinne tai toimialaan. Pelillisyys houkuttelee ohikulkijat osallistumaan, herättää keskustelua ja tarjoaa loistavan tilaisuuden liidien keräämiseen esimerkiksi kirjautumisen tai yhteystietojen jättämisen kautta. Bonus: parhaat suoritukset voi palkita päivän päätteeksi.
Jos mikään näistä ideoista ei vielä saanut sinua innostumaan tai kaipaat apua konkreettiseen toteuttamiseen, varaa maksuton ideointihetki, niin autamme sinut oikeaan suuntaan!
Pitkäaikainen hyöty messuista – Ennakko- ja jälkimarkkinoinnin voima
Messujen todellinen arvo ei rajoitu vain itse tapahtumaan, vaan sen ympärille rakennettu ennakko- ja jälkimarkkinointi voi tuoda pitkäkestoista hyötyä.
Ennakkomarkkinoinnilla luodaan kiinnostavaa ja houkuttelevaa sisältöä asiakkaille jo ennen messuja – se voi sisältää sähköposteja, sosiaalisen median kampanjoita, kutsuja potentiaalisille asiakkaille ja kumppaneille. Tärkeää on myös luoda messuihin liittyvää sisältöä, joka resonoi kohderyhmän kanssa ja houkuttelee heidät osaksi jo ennen tapahtumaa.
Jälkimarkkinointi on yhtä tärkeää. Messuilta kerättyjen liidien ja kontaktien hoitaminen nopealla aikataululla on suuri osa sitä, miten asiakas kokee tulleensa kohdatuksi. Henkilökohtaiset yhteydenotot ja räätälöidyt tarjoukset ovat avainasemassa, jotta messuilla saatu kiinnostus voi muotoutua pitkäaikaiseksi asiakassuhteeksi. Näin messut eivät jää vain kertaluonteiseksi tilaisuudeksi, vaan hyödyt ulottuvat pitkälle tulevaisuuteen.
Messut PrimaPontelta ympäri Suomen – Myy ja menesty messuilla kanssamme
Meiltä PrimaPontelta saat kaiken, mitä yrityksesi tarvitsee menestyäkseen messuilla: uniikin konseptin, sitouttavat aktiviteetit, markkinointimateriaalit ja ammattitaitoisen henkilökunnan messuosastollesi. Olemme tuottaneet lukuisia isompia ja pienempiä kokonaisuuksia, kuten Vantaan Megarekryn, Meiran kahvikiertueen sekä lukuisia kauppakeskus- ja yritystapahtumia. Tutustu muutamiin referensseihimme, ja ota yhteyttä, niin suunnitteleen yrityksellesi messujen paras ja myyvin osasto!